Sáfrány – a kiváló minőségű „vörös arany

A sáfrányt, amelyet vörös aranynak is neveznek, régóta értékes fűszerként és a tradicionális egészségmegőrzés részeként is használják. Az első, sáfrányról szóló leírások közel 4000 évesek, vagyis az egyik legősibb gyógynövényként tartják számon.

A sáfrányt és csodálatos, szemet gyönyörködtető, illatos virágát szinte mindenki jól ismeri: ez a tavasszal szinte elsőként virágzó kerti krókusz. Fontos azonban, hogy nem összetévesztendő a gyógyhatásáról ismert sáfránnyal, tehát a kertben termő krókusz nem használható fel gyógynövényként, arra a speciális, Crocus sativus-t, régi nevén a Jóféle sáfrányt használják.

A Jóféle sáfrány, a Crocus sativus L. főként Iránban termesztik, ám előfordul Indiában, Görögországban és Spanyolországban is. A három sáfrányszállal rendelkező Sáfrány-kagyló csak ősszel, néhány napra jelenik meg. A sáfrányszálak betakarítása a mai napig kézzel történik, ezért is a világ legdrágább fűszernövénye. A Cefasafra®-ban használt sáfránykivonat kiváló minőségű (ún.: Sargol-minőségű), mivel a sáfrányszálaknak csak a legértékesebb, kis piros csúcsait tartalmazza.

 

A sáfrány története

 

A sáfrány, mint gyógynövény