A sáfrányról már ókori írások is beszámolnak, napjainkban pedig rengeteg szakember foglalkozik vele, hogy klinikai kutatásokkal is igazolják az évezredek alatt megismert és tapasztalt gyógyhatásokat.

A sáfrány többek között ún. safranolt, krocilt és krocetint tartalmaz, amelyek antioxidánsok. Az antioxidánsok segítik a szervezet lebontó folyamatait, ezáltal hozzájárulhatnak pl. az oxidatív stressz elleni védekezéshez vagy memóriajavító hatásuk is lehet.(1) 

Előszeretettel használják „kiegyensúlyozó”, hangulatszabályozó és stresszoldó hatása miatt is.(2) Régen egy pohár sáfrány teát javasoltak lefekvés előtt az álmatlanságban szenvedőknek. Rendszeres alkalmazása hangulatjavító hatású lehet, sok helyen ezért is nevezik „napfény fűszernek”.

Egyes kutatások beszámolnak a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhítéséről, mint pl. a falási rohamok, a fejfájás vagy a nyugtalanság csökkentése.(3)  

Afrodiziákumként évezredek óta használják, többek között a rómaiak ezzel tömték meg párnáikat vágykeltés céljából. Egyes tanulmányok szerint azonban ez elsősorban azoknál érvényesül, akik depresszív hangulati hatások miatt vesztették el szexuális érdeklődésüket. (4)  

Egyre többet beszélnek szemvédő hatásáról is, kutatók úgy hiszik, eredményesen segíthet az öregedés okozta látáskárosodás megelőzésében.(5)

 

A sáfrány története

 

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/saffron

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23638289/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25384672/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24701496/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552758/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28289690/ 

The Efficacy of Saffron in the Treatment of Mild to Moderate Depression: A Meta-analysis
Barbara Tóth, Péter Hegyi, Tamás Lantos, Zsolt Szakács, Beáta Kerémi, Gábor Varga, Judit Tenk, Erika Pétervári, Márta Balaskó, Zoltán Rumbus, Zoltán Rakonczay, Emese Réka Bálint, Tivadar Kiss, Dezső Csupor – 2018 July 23