A hangulatzavarok népbetegségnek számítanak. Széles skálán mozog a súlyossági fokuk, változik időben az intenzitásuk, illetve az is egyéni eltérést mutat, hogy kinél milyen hosszú a panaszok fennállásának időtartama. A kiváltó ok is heterogén, nagy változatosságot mutat.

Hajlamosító tényező lehet, ha valakinek már előfordult a családjában hangulati probléma, esetleg depresszió. Fontos azt is megemlíteni, hogy egyéb krónikus betegségek következtében is kialakulhat hangulat zavar. Amint az a fenti felsorolásból is kitűnik, ez egy nagyon komplex probléma kör.

De hogyan segíthetünk rajta?

A hatékony kezelés is valószínűleg több részből tevődik majd össze, melyet személyre szabottan kell kialakítani orvos, mentálhigiénikus, vagy pszichológus segítségével. Bizonyos esetekben gyógyszeres terápiára is szükség lehet, de ezt minden esetben bízzuk a szakorvosra. A gyógyszereken kívül természetes megoldások is rendelkezésre állnak.

A sáfrány évezredek óta ismert és elismert antidepresszív hatásairól. Hatásmechanizmusáról is egyre több adat áll rendelkezésre, mivel népszerű kutatási téma. Részben ugyanazon a receptoron fejtik ki hatásukat, mint egyes antidepresszáns gyógyszerek, azonban a vizsgálatok azt igazolják, hogy a mellékhatás spektrum sokkal kedvezőbb.

Érdemes tudni, hogy a fűszerként kapható sáfrány minősége nem azonos az étrendkiegészítőkben található sáfránnyal, melynek hangulat javító hatása van! Mindazonáltal a világ egyik legdrágább fűszere és keserédes íze igazán különleges aromát kölcsönöz az ételeknek.